Waterleiding (ver)plaatsen of vervangen

BEL onze loodgieter 0202446981
Vrijblijvend een prijs voor uw klus Offerte aanvragen Bekijk alle diensten

Vind dé specialist voor je klus

Ga je voor een nieuwe badkamer of keuken? Wil je de vaatwasser of wasmachine op een ander plek? Dan is de kans groot dat de huidige leidingen moeten worden verlegd of er dat er nieuwe leidingen moeten worden aangelegd. Het aanleggen van leidingwerk is echter een vak apart en kan je dus het beste overlaten aan een professional. Moeten jouw waterleiding, buitenkraan of afvoer worden aangelegd of verlegd? Via Viato.nl vindt je de beste loodgieter uit de buurt perfect voor jouw klus. Met het werk van een professional ben je verzekerd van het beste resultaat en wordt alles ook nog eens netjes afgewerkt.

Kies voor zekerheid! Bij ons 5 Jaar garantie!
Veel tevreden klanten gingen u voor
Deze klus kost tussen de € 40,- en € 70,- per uur

Soorten waterleidingen 

Voordat we verder gaan met de verschillende soorten waterleidingen is het goed te weten wat een waterleiding nou eigenlijk is. Over het algemeen wordt in de volksmond met de waterleiding een leiding bedoeld die zorgt voor drinkwater transport. Echter is een waterleiding niet alleen bedoeld voor drinkwater. Het is namelijk een leiding waardoor alle soorten water wordt getransporteerd van A naar B. In een huis lopen vaak meerdere waterleidingen die elkaar kruisen en aan elkaar verbonden zijn. Deze leidingen zorgen ervoor dat je je toilet kan doorspoelen, je handen kan wassen, de vaat schoon kan maken en dat je huis lekker warm is (radiatoren). Je kan je dan ook wel voorstellen dat het goed aanleggen van de waterleidingen van groot belang is voor het functioneren van een huishouden. Tevens kunnen de gevolgen bij verkeerd aanleggen van de leidingen groot zijn.

Veelgebruikte materialen

Meestal liggen waterleidingen onder de grond of in de kruipruimte van een huis. Voor deze waterleidingen kan gekozen worden tussen leidingen van verschillende materialen. De vier meest voorkomende materialen van waterleidingen zijn: 

Koperen en stalen leidingen komen veel voor, echter gebruiken specialisten tegenwoordig graag kunststof leidingen. Qua kosten is er bijna geen verschil tussen metalen of kunststof leidingen. Wel een nadeel van kunststof leidingen is dat deze soms niet helemaal recht zijn. Dit kan met name een probleem zijn op lange stukken of als de leiding niet in de muur is verwerkt. Loopt de waterleiding langs de buitenkant van een muur dan is metaal een betere keuze.

Het is ook mogelijk om een combinatie van metalen en kunststof waterleidingen in je huis te laten aanleggen. Om de leidingen van verschillende materialen aan elkaar te koppelen kan de specialist gebruik maken van speciale koppelingen. 

Naast de reguliere kunststof leidingen bestaan er ook flexibele waterleidingen gemaakt van tyleen. Een voordeel van tyleen is dat het flexibel is en een loodgieter veel tijd kan besparen bij het aanleggen van een stuk leiding met veel bochten. Een zeer groot nadeel van tyleen is dat het enkel koud water kan vervoeren. Flexibele leidingen zijn dan ook niet geschikt als drinkwaterleiding.

Loden waterleidingen vervangen

Tot slot zijn er nog de loden waterleidingen. Vroeger waren alle waterleidingen van lood. Echter wordt er tegenwoordig vanwege gezondheidsrisico’s niet meer gewerkt met loden leidingen. Het is dan ook aan te raden om als je loden leiden hebt deze te laten vervangen. Loden leidingen nemen voornamelijk gezondheidsrisico’s met zich mee voor kleine kinderen en zwangere vrouwen. Hoewel de risico’s voor andere veel kleiner is, is het toch verstandig de loden leidingen te vervangen. Dit niet alleen voor de gezondheid maar ook omdat de loden leidingen vaak al zeker 60 jaar in een huis zitten. Dit betekend dat de leiding verouderd zijn en de kans op lekkage groter is. Een lekkage is heel vervelend en kan veel schade met zich meebrengen. Meer weten over lekkages of heb je last een lekkage? Klik dan HIER.

De kosten voor het vervangen van deze loden waterleidingen kan flink oplopen. Zo zijn de gemiddelde kosten voor het verwijderen en vervangen van deze leidingen € 14.000,- per woning.

Waterleiding maten

Naast verschillende materialen kan een waterleiding verschillende maten hebben. We hebben een overzicht gemaakt met de diameter van verschillende leidingen.

Soort leidingDiameter van de leiding
Hoofdleidingen (dienstleiding)22mm
Doucheleiding15mm
Bad- en douchekraan15mm
Toilet en wastafelkraan15mm

Zoals je ziet is er een verschil tussen de hoofdleiding en de andere leidingen. De hoofdleiding is een dikke buis die door een waterbedrijf is aangelegd. In Nederland zijn 10 grote waterbedrijven actief. Benieuwd welke bedrijven dit zijn neem dan een kijkje op Vereniging van waterbedrijven in Nederland. De leiding die van de hoofdleiding naar een huis leidt heet de dienstleiding. Over het algemeen worden alle leidingen in en om een woning aangesloten op deze dienstleiding.

Kosten voor het aanleggen waterleiding

De gemiddelde kosten van het aanleggen of verplaatsen van een waterleiding zijn afhankelijk van een aantal factoren. Zo heeft het aantal meter leiding dat nodig is en de hoeveelheid manuren er nodig zijn voor het klaren van de klus van grote invloed. Je kan je wel voorstellen dat de bijvoorbeeld voor het leidingwerk van een appartement minder materiaal en manuren nodig hebt dan voor een villa.

Het gemiddelde uurtarief van een loodgieter voor het aanleggen van een waterleiding ligt tussen de € 45,- tot €70,- per uur. De hoeveelheid manuren die uiteindelijk nodig zijn om jouw klus uit te voeren is afhankelijk van de soort klus. Je kan een grove inschatting maken van de gemiddelde kosten per locatie. Hierbij kan je denken aan leidingwerk in de keuken, badkamer, toilet enz.. 

Locatie in huisGemiddelde kosten
Het toilet€ 60 – € 300
In de keuken€ 200 – € 550
In de badkamer€250 – € 600
Onder de vloerMeerkosten € 100 – € 300
Aanleggen van de buitenkraan€ 150 – € 300

Benieuwd naar wat het jou gaat kosten om een nieuwe waterleiding aan te laten leggen of een oude leiding te verplaatsen? Vraag dan nu geheel vrijblijvend een offerte aan door je klus te plaatsen op Viato.nl.

Vind de beste loodgieter voor het aanleggen van je waterleiding via Viato.nl

Wil je een nieuwe waterleiding laten aanleggen? Een oude waterleiding laten vervangen? Laat het aan een loodgieter over die je vind via Viato.nl. Wij hebben de beste loodgieters bij jou in de buurt al geselecteerd. Plaats nu je klus en krijg binnen 24 uur reactie van een specialist.