Bij het renoveren van je trap komen heel wat zaken kijken. Om de totale traprenovatie proces overzichtelijker te maken hebben we het hele proces in een stappenplan gegoten. Het traprenovatie stappenplan kent 7 stappen:
De eerste stap voor het beginnen aan je renovatieproject is het budget. Hoeveel je uit wil en kan uitgeven aan je traprenovatie is van groot belang voor het project. Zo bepaald je budget je materiaalkeuze en of je het zelf moet doen of het kan laten doen door een specialist. Heb je een klein budget bestaat de kans dat je niet kan gaan voor een volledige renovatie met laminaat, eiken of een ander materiaal. Wil je toch graag een andere uitstraling van de trap? Kies er dan voor om je trap te schilderen. Dit is een zeer voordelige manier van je trap een nieuw uiterlijk geven.
Weet je wat voor budget je hebt is het tijd om te kiezen voor de juiste trapbekleding voor jouw. Welke bekleding je kiest heeft grote invloed op de uiteindelijke uitstraling van de trap. Er is een groot scala aan trapbekleding met elk hun eigen kwaliteit, eigenschappen, levensduur en prijs. Voordat je een keuze maakt voor de bekleding van je trap is het verstandig je goed in te lezen over de mogelijkheden. Viato.nl heeft het voorwerk al voor je gedaan en opgeschreven in onze blog Trapbekleding bij Traprenovatie. Lees hier alles dat je moet weten over trapbekleding.
In stap 3 beginnen we met met het arbeidsintensieve werk. Voordat je verder kan met het renoveren van je trap is het belangrijk dat de trap helemaal kaal is. Verwijder dan ook voordat je begint alle bekleding van de trap of het nou verf, laminaat, tapijt etc. is. Is je trap bekleed met tapijt of zitten er maandjes op. Houd er dan rekening mee dat deze zijn gelijmd en er lijmresten achter kunnen blijven. Het is belangrijk dat deze lijmresten goed zijn verwijderd voordat je verder gaat. Is de trap helemaal kaal voordat je er nieuwe traptreden op zet, krijg je het mooiste resultaat.
Heb je trap helemaal kaal gemaakt dan is het is stap 4 tijd op te gaan meten. Meet de breedte van je traptreden. Hoe breed je treden zijn moet je weten voordat je de nieuwe treden gaat kopen. Standaard bestaan er treden van 1 meter en 1.30 meter breed. Het kan zijn dat je verschillende breedtes moet gebruiken, bijvoorbeeld als je trap een draai heeft.
Tip: koop iets meer treden dan je nodig hebt, zo kan je nog een keer een foutje maken.
Nadat je alles hebt gemeten kan je beginnen met het zagen van de overzettreden. Hierbij is het verstandig om met het gebruik van een trapspin de exacte maten van de trap af te tekenen op de nieuwe trede. Hoewel de aanschaf van een trapspin weer een extra uitgave is is deze het meer dan waard. Hoe preciezer je werkt hoe minder je verspild. Bij het zagen van de treden is het van belang dat je een zaag gebruikt die geschikt is voor het materiaal traptrede dat je gaat leggen.
Heb je alle traptreden gezaagd en passend gemaakt dan kan je de trap gaan leggen. Over het algemeen worden overzettreden gelijmd op de oude trap. Hierbij moet je rekening houden dat de lijm tijd nodig heeft om te drogen voordat deze beloopbaar is. Ben je onder aan de trap begonnen betekend dit dat je een paar uur boven moet wachten. Het is dus verstandiger om boven aan de trap te beginnen en zo naar beneden te werken. Daarnaast werkt het ook makkelijker dan van boven naar beneden.
In de laatste stap van je traprenovatie is het tijd voor de afwerking. Voor het mooiste resultaat is het raadzaam om naast de traptrede ook de stootborden te vervangen. Om je “nieuwe” trap helemaal af te maken zou je ook nog kunnen kiezen voor een nieuwe trapleuning.
Heb je na het lezen van het traprenovatie stappenplan niet het idee dat je de renovatie van je trap zelf wil gaan doen? Geen probleem! Bij Viato.nl ben je aan het juiste adres voor een vakkundige traprenovatie. De door ons geselecteerde vakmannen voorzien jouw trap meestal in één dag vakkundig en snel van een nieuw jasje. Plaats je klus op Viato.nl voor een vrijblijvend advies aan huis voor traprenovatie.
Wil je voor het plaatsen van je klus nog wat meer informatie over het de kosten van het renoveren van je trap. Lees het hier >