trap-renoveren trapbekleding

Trapbekleding bij Traprenovatie

Bij het renoveren van je trap is de keuze voor het materiaal waarmee je de trap laat bekleden van groot belang. Je trap is vaak behoorlijk toonaangevend in je huis. Een verandering van de trap kan het karakter van je huis veranderen. Nu zijn er een grote hoeveelheid verschillende soorten trapbekleding. Daarbij heeft elk materiaal zijn eigen eigenschappen, levensduur en kosten. Viato.nl heeft al de mogelijkheden voor trapbekleding voor je op een rijtje gezet. Onderstaan zullen we de volgende mogelijke materialen voor trapbekleding bespreken:

Hout op de trap

Het meest gekozen materiaal voor de trapbekleding is hout. Een houten trap geeft een warme en natuurlijke uitstraling aan je huis. Daarnaast is hout in verhouding met andere materialen gemakkelijk te bewerken. Zo kan je hout gemakkelijk schilderen als je toe bent aan een andere kleur of laten bekleden met een tapijt. Naast de vele bewerkingsmogelijkheden van hout heb je ook nog eens de keuze uit verschillende houtsoorten. Zou kan je kiezen voor houten trapbekleding van beukenhout, esdoornhout, eikenhout enz.. Bij de keuze voor een houten trap is het belangrijk dat je onderzoek naar de verschillende eigensappen van het hout. Zo is de ene houtsoort preutser dan de ander en splintert de ene soort sneller dan de ander. Lees je daarom goed in over verschillende soorten houten trapbekleding of laat je adviseren door een specialist.

Laminaat

Laminaat als trapbekleding is een veel gebruikt alternatief voor hout om een trap te renoveren. Het gebruik van laminaat is een stukje goedkoper dan hout maar geeft wel die mooie warme uitstraling aan je trap. Heb je ook laminaat op de vloer liggen dan is het heel mooi om de trap in dezelfde kleur te bekleden. Let wel goed op met wat voor laminaat je jouw trap gaat bekleden. Zorg ervoor dat je een laminaat van een goede kwaliteit neemt zodat je er het meeste en langste profijt van hebt. Tot slot kan laminaat behoorlijk glad zijn en wordt de trap al snel een glijbaan. Hierdoor is het aan te raden op een trap van laminaat iets van antislip te bevestigen. Dit kan in de vorm van een antislip matje, noppen of een maantje.

Trapbekleding van Linoleum

Linoleum of marmoleum zijn goede materialen om te gebruiken als trapbekleding. Dit komt doordat deze materialen gemaakt op basis van wol zeer schokdempend zijn. Daarnaast van linoleum en marmoleum trappen gemakkelijk schoon te maken. Je kunt Linoleum of marmoleum in een grote hoeveelheid kleuren en patronen kopen. Hierdoor kan je jouw trap de uitstraling geven die jij mooi vindt.

Een metalen trap

Een metalen trap is niet voor iedereen en voor ieder huis weggelegd. Over het algemeen is een met metaal beklede trap behoorlijk gehorig. Zo hoor je elke voetstap op de treden. Wel kan een metalen trap je huis een stoeren industriële look geven. Heb je gekozen of wil je kiezen voor een metalen trap omdat deze over het algemeen mooi glanzend is? Houd er dan wel rekening mee dat metaal vrij onderhoudsgevoelig is om deze glans te behouden. Metalen trappen komen dan ook  meer tot hun recht in een kantoorpand of fabriek.

Trap bekleden met natuursteen

Het bekleden van een trap met natuursteen komt niet heel vaak voor. Wel kan het een heel mooi resultaat geven. Houd je van een klassieke uitstraling dan is een trapbekleding van natuursteen echt wat voor jouw. Over het algemeen een natuurstenen trap als afwerking mooi gepolijst. Een nadeel hiervan is wel dat je trap behoorlijk glad kan worden. Het is dan ook slim om iets iets van antislip te bevestigen. Laat je hierover goed informeren voordat je kies voor natuursteen als trapbekleding.

Een trap van staal

Bovenstaand hebben we de metalen trap al besproken, maar je zou ook kunnen kiezen voor een trap van staal. Een trap bekleed met staal past perfect in een huis met een strak design. In vergelijking met metaal is een stalen trap een stuk onderhoudsvriendelijker. Daarbij is het bekleden van je trap met staal een zeer duurzame keuze omdat het materiaal niet snel slijt. Houd er wel rekening mee dat het staal in een koud huis ook koud aan zal voelen aan de voeten.

Tapijt als trapbekleding

Je kan er ook voor kiezen om je trap te (laten) bekleden met tapijt. Tapijt heeft als voordeel dat het geluiddempend en licht isolerend werkt. Zo demp het tapijt loopgeluiden en voelt de vloer niet snel koud aan als je op blote voeten loopt. Hierdoor is tapijt als trapbekleding met name is gehorige of koude woningen populair.

Tapijt kan je op verschillende manieren als trapbekleding gebruiken. Zo kan je het tapijt bijvoorbeeld als maantjes op de traptreden plakken. Hierdoor wordt een houten trap minder glad en kan je wat extra kleur aan je trap geven. Tevens kan je de maandjes gemakkelijk vervangen mochten ze verslijten. Wil je liever geen maantjes op de trap dan kan je er ook voor kiezen het tapijt als een loper te leggen. Hiermee bekleed je bijna de hele trap en geeft een bijzondere uitstraling aan de trap. LET OP: zorg ervoor dat de traproeden goed zijn vastgeschroefd om valpartijen te voorkomen. Tot slot kan je ervoor kiezen de gehele trap te bekleden met tapijt. Het stofferen van de gehele trap is een stuk duurder dan de maantje of loper maar is wel een stuk duurzamer. Daarbij geeft een volledig gestoffeerde trap een rustiger en chiquer beeld.

Als je hebt besloten hoe je het tapijt wilt toepassen op je trap, dien je ook nog na te denken over het soort tapijt dat je kiest. Ga je bijvoorbeeld voor hoog of laag polig? Dat is een kwestie van smaak. Wel is het goed om te onderzoeken of het tapijt dat je kiest geschikt is voor intensief gebruik. Over het algemeen wordt een trap vaak belopen. Kies je voor een tapijt wat hier niet tegen kan, moet je het tapijt binnen enkele jaren alweer vervangen. Dit wil je natuurlijk niet want dan kunnen de kosten flink oplopen.

Kosten voor trapbekleding

Aan de verschillende soorten trapbekleding zitten verschillende prijskaartjes. Viato.nl heeft de kosten van de hierboven genoemde trapkleding voor je in een tabel gezet.

BekledingPrijs bij open trapPrijs bij gesloten trap
Tapijt€ 900,- € 1.500,- 
Linoleum€ 1.200,- € 1.400,- 
Laminaat€ 1.350,-€ 2.300,- 
PVC€ 1.550,-€ 2.550,- 
Eiken€ 2.500,-€ 3.500,-

De prijzen genoemd in bovenstaande tabel zijn indicatief en kunnen in werkelijkheid afwijken. Het renoveren van een trap in namelijk echt maatwerk. De totale kosten voor een traprenovatie zijn dan ook afhankelijk van een aantal factoren. Leer HIER meer over de opbouw van de kosten voor een traprenovatie.

Trapbekleding advies nodig?

Ga jij jouw trap laten renoveren of doe je het zelf, en heb je advies nodig over het juiste trapbekleding materiaal. Plaats nu gemakkelijk en snel jouw Klus op Viato.nl en krijg binnen 24 uur advies van de beste trapspecialist.

 

Onze klanten geven ons een 9,2