Zonnepanelen kopen

Vind dé specialist voor je klus

Het kopen van zonnepanelen is geen kleine uitgave en daarom is het verstandig je voor de aankoop goed in te lezen. In het zonnepanelen landschap zijn een groot aantal leveranciers, maak je kans op subsidies en kan je ook nog kiezen tussen verschillende panelen. Er komt dus nogal wat op je afkomt voorafgaand aan de aankoop van zonnepanelen. Daarom heeft Viato.nl de belangrijkste zaken waar je op moet letten voordat je tot kopen overgaat voor je op een rijtjes gezet:

  1. De kosten verbonden aan het kopen van zonnepanelen
  2. Soorten zonnepanelen
  3. Geschikte daken voor zonnepanelen
  4. Grootste valkuilen bij de aanschaf van zonnepanelen
  5. 5 tips voor de aankoop
Kies voor zekerheid! Bij ons 5 Jaar garantie!
Veel tevreden klanten gingen u voor
Deze klus kost tussen de € 3000,- en € 8000,- per klus

1. De kosten van zonnepanelen

De totale kosten van het laten installeren en aanschaffen van zonnepanelen is opgebouwd uit een aantal factoren. Zo is de prijsopbouw onder te verdelen in materiaalkosten, arbeidskosten en voorrijkosten. Hierbij is de verdeling ongeveer 68% van de kosten bestaat uit materiaalkosten. 30% is weggelegd voor arbeidskosten en tot slot is de laatste 2% voor de voorrijkosten.

Nu valt op dat de materiaalkosten het grootste gedeelte van de totaal kosten beslaan. Hoewel de kosten het hoogst zijn is het niet aan te raden om te bezuinigen op het materiaal. Goede zonnepanelen zijn namelijk heel belangrijk, want deze gaan langer mee en leveren uiteindelijk meer op. Vaak is het namelijk zo hoe beter de panelen hoe hoger het rendement. Bespaar dus liever op arbeidskosten door de juiste zonnepanelen installateur te kiezen die bij jou uit de regio komt. Zo bespaar je ook nog eens op de voorrijkosten. Besparen op arbeidskosten doe je door een installateur via Viato.nl te kiezen. Wij hebben de beste installateurs namelijk al voor je uitgekozen. Plaats nu gratis klus en ontvang binnen 24 uur reactie van een zonnepanelen specialist.

De prijs van de zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen zijn afhankelijk van een aantal factoren. Waaronder de hoeveelheid panelen die je nodig hebt om jouw huishouden te voorzien van energie. Wij hebben een overzicht gemaakt van het aantal panelen dat je nodig hebt bij verschillende huishoud grootes. Hierbij zijn we uitgegaan van het gemiddelde verbruik van een huishouden en panelen met een vermogen van 270 kwh. 

Aantal personen in huishoudenAantal benodigde zonnepanelenGemiddelde kosten*
17€3000-€4100
210€4000 – €5000
313€5000 – €6000
414€6000 – €6500
516€6000 – €7000
621€7000 – €8000

*Prijzen weergegeven in de tabel zijn gemiddelde en kunnen in de werkelijkheid afwijken. Verbruik je namelijk meer energie dan er gemiddeld staat voor een huishouden dan kan je meer panelen nodig hebben. Het kan ook anders om, en blijkt dat je minder panelen nodig heb. Het plaatsen van zonnepanelen blijft maatwerk, wil je weten hoeveel panelen jij nodig zal hebben en wat de kosten hiervan zijn? Vraag nu vrijblijvend een offerte aan. 

Naast de hoeveelheid panelen je nodig hebt hebben ook de locatie, je energiebehoefte en je budget berekening invloed op de prijs van zonnepanelen. 

Dak en woning locatie

Te beginnen bij je locatie, een geschikte locatie is van groot belang van het rendement wat je zonnepanelen op zullen leveren. Zo moeten de panelen genoeg zon krijgen. Als het zonlicht door nabijgelegen bomen en/of gebouwen gehinderd wordt, kan dat negatieve gevolgen hebben voor de prestaties van je panelen. Soms gaat het niet eens om omliggende bomen of gebouwen maar zorgt je eigen dakkapel voor problemen. Naast externe factoren hebben er ook een aantal woningspecifieke factoren invloed op je zonnepanelen. Hierbij kan je denken aan je dakoppervlak, de ligging van het dak en de helling van het dak.

Het beschikbare dakoppervlak heeft invloed op de hoeveelheid panelen die je kwijt kan. Hoe meer panelen je kwijt kunt hoe meer zonne energie je op kan wekken. Bij de ligging van het dak moet je denken aan de ligging van het dat ken opzichte van de zon. Zo “vangt” een dak op het zuiden meer zon dan een dak op het noorden en bij zonnepanelen geldt hoe meer zon hoe meer energie. Tot slot heeft de helling van het dak invloed op het maximale rendement van de panelen. De ideale helling voor zonnepanelen is 35 graden. Heeft je dak een andere helling of is je dak plat? Dan zullen de panelen in een console geplaatst moeten worden om de juiste hoek te krijgen. Let op: de consoles nemen extra kosten met zich mee. 

Je energiebehoefte 

Zoals al aangegeven in de bovenstaande tabel heeft de grote van het huishouden invloed op de hoeveelheid panelen die je nodig hebt. Over het algemeen geldt hoe groter het huishouden hoe groter de energiebehoefte. Het is dus van belang dat je voor de aanschaf van zonnepanelen weet wat jouw energiebehoefte is.

Jouw budget

Tot slot heeft je budget berekening invloed op de totale kosten. Hoewel de panelen niet goedkoper worden als je een kleiner budget hebt. Is het wel verstandig dat je precies weet wat je kan kopen voor jouw budget. Het is namelijk zo dat de prijs van zonnepanelen altijd verkocht per wattpiek. Om te weten wat je met jouw budget kan kopen en welke invloed dit heeft op je energierekening is een kleine rekensom nodig. Hoe de berekening precies in elkaar zit laten we even achterwege, maar heb je een vast budget? Deel dan je budget door 1.78 om te bepalen welk piekvermogen je maximaal kunt bestellen. Wil je weten hoeveel vermogen je daarvoor krijgt moet je je budget juist delen door 2.23.

Tot slot heeft het soort paneel dat je koopt invloed op de totale kosten van het installeren van een zonnepanelen systeem. In de volgende paragraaf gaan we hier verder op in. 

2.Soorten zonnepanelen

Er zijn drie verschillende soorten zonnepanelen op de markt. Voordat je jouw zonnepanelen gaat kopen is het verstandig de voor en nadelen van de verschillende soorten panelen te kennen. Zo kan je bepalen welke panelen het beste bij jou passen. We hebben de verschillende panelen voor je op een rijtje gezet. 

Soort paneelVoordeelNadeelGemiddelde prijs per paneel
Monokristallijn: Bestaat in feite uit één kristalZeer hoog rendement, waardoor uitstekend voor kleine daken. De panelen zijn duur€ 670 
Polykristallijn: bestaan uit een meerdere grove kristallenGoed rendement en prijs/kwaliteit verhouding. Uitstekend voor daken met een groot oppervlak.Alleen voldoende rendement bij grote hoeveelheid.€ 600 
Amorfe of dunne-film: bevatten geen kristallen Zeer buigzaam en  tevens zeer goedkoop,Laag rendement€ 400 

Naast de panelen heb je een omvormer nodig. Lees hier meer over verschillende omvormers. Hulp nodig bij de keuze voor je panelen en de bijbehorende omvormer? Plaats dan geheel vrijblijvend je klus op Viato.nl. Een door ons geselecteerde zonnepanelen specialist neemt binnen 24 uur contact met je op. Plaats klus 

3. Geschikte daken voor zonnepanelen 

Voordat je zonnepanelen koopt is het goed om te weten of je dat wel geschikt is voor zonnepanelen. Een totale zonne installatie kan behoorlijk zwaar zijn en dit moet je dak wel kunnen dragen. Of een dak de zonnepanelen kan dragen en of een dak dus geschikt is, is afhankelijk van het materiaal en de levensduur van een dak. Heeft het materiaal bijvoorbeeld een levensduur van 25 jaar en je dak is al zeker 20 jaar oud dan wordt het plaatsen van zonnepanelen afgeraden. Dit komt niet alleen omdat het dak minder sterk is maar ook omdat het dak binnen 5 jaar aan vervanging toe is. Het vervangen van een dak is niet goedkoop. Hierdoor blijft vaak geen geld over om zonnepanelen te kopen. Onderstaand de geschikte daken voor zonnepanelen en hun gemiddelde levensduur:

Naast daken die zeer geschikt zijn voor het bevestigen voor zonnepanelen zijn er ook een aantal daken die minder geschikt zijn. We hebben dan ook een lijstje voor je gemaakt met daken die door onze specialisten worden afgeraden. De ongeschikte dagen zijn: 

Staat jouw dak er niet tussen of ben je benieuwd of jouw dak geschikt is voor het installeren van zonnepanelen? Neem dan nu geheel vrijblijvend contact op met een zonnepanelen specialist bij jouw in de buurt! Klik hier.

4.Grootste valkuilen bij het kopen van zonnepanelen

Bij de aankoop van zonnepanelen gaan mensen nog wel eens de mist in. Om jou te behoeden voor het maken van dezelfde fouten. Wij hebben de grootste valkuilen voor je opgeschreven, zodat jij er niet meer in hoeft te vallen:

 

5. 4 tips voor het kopen van zonnepanelen

Na de valkuilen kunnen we je natuurlijk niet achterlaten zonder wat goede tips voor het kopen van zonnepanelen. 

  1. Als je zonnepanelen koopt dan moet je hier belasting over betalen. Echter kun je de btw op de aankoop en installatie terugvragen. Hiervoor gelden wel enkele voorwaarden. Neem contact op met de belastingdienst hoeveel je terug kan krijgen!
  2. Hoewel er landelijke subsidies meer zijn op zonnepanelen, zijn er een grote hoeveelheid lokale subsidies te vinden. Voor een actueel overzicht kan je het beste kijken op: energiesubsidiewijzer.nl.
  3. Het moment om zonnepanelen te kopen is nu! De prijzen van zonnepanelen zijn namelijk flink gedaald en de aankoop is ook snel terug te verdienen. Zo heb je de aankoop kosten van de panelen binnen 6 tot 9 jaar al terugverdiend. 
  4. Tot slot wordt door de ConsumentenBond (onafhankelijk partijen) aan geraden om meerdere offertes te vergelijken. Gelukkig hebben wij die vergelijking van voor je gedaan. Bij Viato.nl vind je de beste specialisten voor jou klus. 

Zonnepanelen kopen bij een specialist via Viato.nl

Viato.nl heeft het meeste werk al voor je gedaan door de beste zonnepanelen installateur al voor je te selecteren. Bespaar tijd door het eindeloos vergelijken van offertes! Plaats nu eenvoudig en GRATIS jouw klus op Viato.nl en ontvang binnen 24 uur reactie van een betrouwbare specialist bij jou in de buurt. 

Toch nog niet overtuigd? Lees dan ook Zonnepanelen installeren of vervangen  voor meer informatie.