Terrazzo of Granito vloer aanleggen

Vrijblijvend een prijs voor uw klus Offerte aanvragen Bekijk alle diensten

Vindt uw terrazzobedrijf

De juiste benaming voor een granito vloer is eigenlijk een terrazzo vloer. Een terrazzo vloer is een gietvloer bestaande uit een mengsel van gebroken van marmerkorrels en cement of een ander bindmiddel en is ongeveer 15 mm dik. De benaming granito is dus niet geheel juist omdat het niet gaat om granietkorrels maar marmerkorrels.

Kies voor zekerheid! Bij ons 5 Jaar garantie!
Veel tevreden klanten gingen u voor
Deze klus kost tussen de € 200,- en € 250,- per m2

De voor en nadelen van een Terrazzo vloer

In de jaren 30 werden er veel granito of terrazzo vloeren gelegd in huizen. Met name in de badkamer, keuken en toilet was de vloer populair. De oorsprong van de Terrazzovloer ligt in Italië, omdat marmer hier in grote hoeveelheden voorhanden is. Het waren dan ook de Italianen die de terrazzovloer in Nederland hebben geïntroduceerd. Een tijd lang van de terazzovloer uit de moden, maar de vloer wint de laatste tijd aan populariteit. Een terrazzo vloer kent veel voordelen zoals haar sterke slijtvaste eigenschappen en unieke authentieke uitstraling. Naast voordelen kent de vloer echter ook nadelen zoals dat het aanleggen van een terrazzovloer verre van goedkoop is. We hebben de voor en nadelen alvast voor je op een rijtje gezet:

Voordelen:

Nadelen

Terrazzo vloer plaatsen 

Het plaatsen van een terrazzovloer kan worden opgedeeld in vier stappen. Onderstaand zullen we de 4 stappen verder toelichten.

Stap 1: Voorbereiden van de ondervloer. Bij terrazzo vloeren is het erg belangrijk dat de ondervloer vormvast en draagkrachtig is. Meestal wordt gekozen voor een dunne zandcementvloer (30 mm) op de bestaande vloer, vaak in combinatie met een wapening van glasweefsel. Dit om scheuren in de vloer te voorkomen. De staat van de ondervloer is belangrijk omdat terrazzo geen krimp- of uitzetting kan opvangen. Een stabiele betonnen ondervloer is de meest ideale ondervloer. Niet geschikte ondervloeren: houten vloer, anhydrietvloer, tegelvloer en een oude terrazzo vloer.

Stap 2: Aanbrengen van de terrazzo mortel. De terrazzo mortel wordt in een laag van ongeveer 15 mm dikte aangebracht op de ondervloer.

Stap 3: Verdichten. Na het aanbrengen van de mortel moeten de marmerkorrels in de vloer worden gedicht zodat de dichter tegen elkaar komen te liggen. Het dichten van de vloer gebeurd door middel van er voor een groot deel uitwalsen van het cement tussen de korrels. 

Stap 4: Drogen en afwerken. De laatste stap is het laten drogen van de vloer en de afwerking. Het drogen van de vloer kost gemiddeld drie dagen, hierna kan de vloer gepolijst worden. Het polijsten gebeurd aan de hand van diamant en water wat de terrazzo vloer zijn authentieke uitstraling geeft. Na het polijsten moet de vloer tot slot nog een paar keer worden behandeld met zeep en een natuurlijke wax voor een glanzend eindresultaat. 

Kosten terrazzo vloer

De kosten voor een terrazzo vloer wordt bepaald voor een aantal factoren. Zo wordt de prijs voor het aanleggen van een terrazzo vloer in grote mate beïnvloed door staat van de ondervloer, de gewenste afwerking en de bereikbaarheid (gelijkvloers of verdieping). Daarnaast kan het gieten van de vloer meerdere dagen in beslag nemen en is het behoorlijk arbeidsintensief. De gemiddeld kosten voor een terrazzo vloer liggen tussen de  €200,- en €250,- per vierkante meter. 

Terrazzo vloer en vloerverwarming 

Het is mogelijk om vloerverwarming te verwerken in je nieuwe terrazzo vloer. Echter moet er wel rekening worden gehouden met de het krimpende en uitzettende karakter van de vloer. Niet elke vloerverwarming is geschikt bij een terrazzo vloer omdat de kans op scheuren in de vloeren aannemelijk is. Wil je vloerverwarming onder je vloer laten leggen, bespreek dit dan eerst goed met de vloerenspecialist en een vloerverwarming specialist. Vind hier meer informatie over vloerverwarmingen. 

Onderhoud 

Doorgaans wordt je nieuwe terrazzo vloer na het leggen geïmpregneerd of gecoat met een beschermmiddel. Hierdoor wordt de vloer bijna onderhoudsvrij. Echter zal na het coaten de vloer wat dof zijn. je kan de vloer haar glas weer terug geven door de vloer enkele weken te schrobben met een natuurlijk schoonmaakmiddel. Goed om te weten is dat het niet aan te raden is gebruik te maken van zure schoonmaakmiddelen zoals anti-kal of azijn. De zure stoffen kunnen namelijk gaan reageren met het marmer en het cement in de vloer. Vermijd ook chloor, ammonia en allerlei schuurmiddelen.

Vind een specialist voor het laten leggen van jouw nieuwe vloer via Viato.nl

Het laten aanleggen van een terrazzo vloer is een arbeidsintensieve klus die je het beste kan laten uitvoeren door een specialist! Vind de beste vakman voor jouw klus op Viato.nl. Wij hebben de beste vakmensen bij jou in de buurt al geselecteerd! Zo bent u geen tijd meer kwijt door het eindeloos vergelijken van offertes. Bij Viato.nl vindt je de beste prijs en de beste vakmensen voor jouw klus. Plaats nu gratis je klus en ontvang een vrijblijvende offerte van een specialist bij u in de buurt.