zonnepanelen-omvormer

Hoe kies ik de juiste omvormer?

Ben je om en wil je graag zonnepanelen gaan installeren? Dan komt er een hele hoop op je af! Zo moet je de keuze maken voor de juiste panelen, de hoeveelheid panelen en nog veel meer zaken waar nog niet over na had gedacht. Zo ben je waarschijnlijk ook al tegengekomen dat je een omvormer nodig hebt. Maar wat is een omvormer? En hoe kies ik de juiste omvormer? Daar gaan we je mee helpen! Wij hebben alles wat je moet weten over omvormers voor je uitgezocht en verzameld in deze tekst. Lees hieronder alles wat je nog niet wist en moet weten voordat je de keuze maakt voor een omvormer.

Wat is een omvormer

Een omvormer is een elektronisch apparaat dat de ene invoerspanning om kan vormen naar een andere spanning. Zo kan een omvormer bijvoorbeeld gelijkspanning omvormen naar een wisselspanning, of een wisselspanning omvormen naar een wisselspanning. Op het gebied van zonnepanelen heb je een omvormer nodig om de stroom opgewekt door je zonnepanelen terug te kunnen leveren aan het netwerk. Bij gebruik van zonne-energie zijn omvormers dus nodig om de opgewekte energie in huis te kunnen gebruiken. Dan wel te kunnen transporteren en dus terug te kunnen leveren aan het energienet.

Omvormers per segment

De markt van zonnepanelen fabrikanten kan worden opgedeeld in drie segmenten. De segmenten worden gemaakt op basis van de kwaliteit panelen die deze fabrikanten leveren. Zo is de indeling gemaakt in het hoge segment, het midden segment en het lage segment. In welk segment het bedrijf valt kan je een idee geven van wat je kan verwachten qua kwaliteit en garantie. Bij panelen van een bedrijf uit het hoge segment kan je de beste garantieregelingen, de meest kwalitatieve panelen en het hoogste rendement verwachten. Bij deze verschillende segmenten en panelen zijn verschillende omvormers nodig. Je koopt natuurlijk niet de beste kwaliteit panelen om vervolgens een slechte kwaliteit omvormer te gebruiken. Om het beste rendement te behalen dienen panelen en omvormer met elkaar overeen te komen. 

Overzicht aanbieders

Om het wat overzichtelijker te maken hebben we de markt voor je ingedeeld in deze drie segmenten met de best passende omvormers erbij. 

Hoog segment (tier 1)Midden segment (tier 2)Laag segment  (tier 3)
Omschrijving2% van de markt

Volledig geautomatiseerd proces

Veel aandacht voor onderzoek en ontwikkeling

Minimaal 5 jaar actief

8 % van de markt

Weinig aandacht voor onderzoek en ontwikkeling

Gedeeltelijk geautomatiseerd

2 tot 5 jaar actief

90% van de markt

Geen aandacht voor  onderzoek en ontwikkeling

Produceren zelf niet maar stellen panelen samen

Handmatige processen

Meestal minder dan 2 jaar actief

Fabrikanten zonnepanelen SunPower, BenQ, IBC, Bisol, Kyocera, Yingli, First Solar, LG, JA Solar, Luxor, Solarwatt, ET Solar, Hanwa Q Cells, REC, Panasonic, Axitec, Bauer, Trina Solar, Canadian Solar en Risen EnergyET Solar, CNPV, CSG en RECSunRise, Trunsun, Shinetime, Xuyang, ZNShine en Stion
Merken geschikte omvormersSolar Edge, SMA, Steca, Kostal en FroniusABB/Powerone, Chint, Growatt, GoodWe, Samil en KacoOmnik, Hosola, SAJ, Solon en Yisun New Energy Tech

Zoals je ziet beslaat het hoge segment maar 2% van de markt en het lage segment maar liefst 90% van de markt. Dat het lage segment zo groot is is met name te danken aan de lage prijzen. De hoge segment panelen zijn namelijk z’n 40% duurder dan panelen uit een ander segment. Voor deze meerprijs ontvang je dan wel kwalitatief hoge zonnepanelen en een uitstekende service. Daarnaast zijn de hoge segment zonnepanelen vaak langer rendabel en dus wekken dus meer energie op. Hierdoor kan het zijn dat de panelen over de lange termijn zelfs goedkoper zijn! Viato.nl raad aan panelen uit het hogere segment te kiezen.

Tip: Kies voor een omvormer die overeenkomt met de panelen die je hebt gekocht of gaat kopen! Zoals aangegeven in bovenstaande tabel.

Belang van een goede omvormer

Een goed omvormer is van groot belang voor het goed doorgeven van de energie opgewekt door de zonnepanelen aan het energienet. De omvormer zorgt er dus voor dat je de zonne-energie ook echt kan gebruiken. Heb je een slechte omvormer of een omvormer die niet past bij de kwaliteit van je panelen kan het rendement naar beneden gaan. Het is dan ook belangrijk dat je een omvormer koopt die kwaliteit genoeg heeft voor jouw zonnepanelen en die het aantal zonnepanelen aan kan. Meestal wordt de juiste omvormer geleverd bij het pakket dat je koopt. Wil je meer weten over de omvormer die je krijgt, laat de leverancier je hier dan uitgebreid over inlichten.

Kosten van een omvormer

De kosten van een omvormer kunnen variëren van €700,- tot €1300,-. De prijs van de omvormer wordt naast de kwaliteit (merk) ook beïnvloed door de hoeveelheid energie de omvormer kan omzetten. Onderstaand een indeling van de prijs op basis van het aantal Wp dat de omvormer aan kan. 

Vermogen omvormerGemiddelde prijs 
Maximaal 2200 Wp€700,- tot €800,-
Maximaal 3000 Wp€800,- tot €1000,-
Maximaal 4000 Wp€1100,- tot €1300,-

Laat je adviseren door een specialist via Viato.nl

Meer weten? Laat je dan adviseren door een specialist en die vind je op Viato.nl! Viato.nl heeft het meeste werk al voor je gedaan door de beste zonnepanelen specialisten al voor je te selecteren. Neem nu geheel vrijblijvend contact op met een specialist bij jou in de buurt.

Onze klanten geven ons een 9,2